Nyombélfekély

Nyombélfekély: Tünetek és kezelés

Dobi Gyöngyi, belgyógyász A nyombélfekély az egyik leggyakoribb nyombélfekély, jelenleg hatszor annyi nyombélfekély nyombélfekélyes betegek száma, mint a gyomorfekélyben szenvedőké. Bármilyen életkorban előfordul, nőkben többnyire a menopauza klimax után.

Nyombélfekély esetén gyakoribb a családi előfordulás és a fiatalabb korcsoport megbetegedése, mint gyomorfekély esetén. Gyakrabban betegszenek meg továbbá a nullás vércsoportú egyének. Jellemző a betegségre továbbá a szezonális megjelenés: rendszerint ősszel és tavasszal újulnak ki panaszok.

nyombélfekély

Hirdetés Ez a cikk is érdekelheti Önt! A gyomorfekély kialakulásának okai és tünetei A nyombélfekély tünetei A fájdalom az étkezés után órával jelentkezik főként gyomorszáj tájékon, de néha a jobb bordaív alatt is jelentkezhet.

nyombélfekély

Ennek oka az, hogy étkezést követően órával már kiürül a nyombél és a gyomorból beáramló sav marja a fekélyt. Ha a fájdalom a gerincoszlop irányába terjed, az a hasnyálmirigybe történő átfúródást jelzi. A diagnosztikában a gyomorfekélynél leírtak az irányadóak.

nyombélfekély

A röntgenvizsgálat általában diagnosztikus értékű, különösen, ha szűkület alakult ki, de a fekélyek százalékában negatív is lehet a vizsgálat, ezért a gyomortükrözés elengedhetetlen a pontos diagnózis felállításához. A nyombélfekély kezelése megegyezik a gyomorfekélynél leírtakkal.

nyombélfekély

Hasznosmegbeszélések